Info Corona Update

COVID-19 ID

TOTAL POSITIF
ORANG
Positif
TOTAL SEMBUH
ORANG
Sembuh
TOTAL WAFAT
ORANG
Meninggal

Biografi Dan Sejarah Singkat Rosullah Muhammad SAW


Add captionJangan mengaku sebagai umat beliau, merindukan syafaat beliau, tapi kita tidak mengenal beliau rasanya sangat tidak pantas apa bila kita tidak mengenalnya Inilah Sepenggal kisah beliau, biodata dan sejarah singkat. Kita juga harus Mengenalkan kepada anak cucu kita dan orang orang yang belum mengenal beliau.

Perlu kita tau, Rosululloh Syaiddina MUHAMMAD SAW tidak diutus hanya kepada manusia dan jin, tapi beliau diutus membawa rahmat untuk seluruh alam semesta. Alam semesta. Jadi bukan sesuatu yang mustahil, jika binatang, tumbuhan bahkan benda mati pun mengenal Rosululloh Syaidinna MUHAMMAD.

Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.

Beliau di lahirkan : Subuh hari Isnin/senin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; Setelah terjadinya peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang  Kabah dan Abrahah ingin menghancurkan Kabah dan burung Ababil menghancurkan pasukan gajah dengan melempari batu yang di bawa dari neraka).
Tempat Baginda lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
Nama Ayah Beliau : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim. Nama kecil Beliau AHMAD
Nama ibunda : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.

Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (di anugrahi gelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW).
Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah) ibu susu yang luar biasa  kita layak untuk mengucapkan terima kasih untuk beliau berdua sebagai ibu susu Syaiddina MUHAMMAD SAW (AHMAD NAMA kecil Beliau)

Peristiwa pembelahan dada Rasulullah MUHAMMAD SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bagian Dari syaitan yang wujud di dalam hatinya. Pada usia sekitar 5 tahunan (Insyallah). beliau di bersihkan dan di sucikan.

Ibu Beliau Aminah binti Wahab ditimpa sakit hingga meninggal dunia di Al-Abwa ' (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah).
Baginda Syaiddina MUHAMMAD SAW dibesarkan oleh keluarga Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib. Pada saat kejadian itu Beliau Berumur Sekitar 7 tahun (Insyallah)

Kalek/Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
Baginda di Besarkan dan di rawat dengan baik pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib. Beliau Berusia sekitar 8 Tahunan ( Insyallah)

(Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun dan beberapa riwayat mengatakan pada usia 9 tahunan (Insyalla)).
Bersama bapak saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan (berdagang)
Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

Beliau Turun dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Syaiddina MUHAMMAD SAW Sekitat 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah saja
Menyaksikan/bersaksi perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah. Ketika itu Beliau berumur sekitar 20 tahun

Dan Pada Umur sekitar 25 tahun Beliau Mulai Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
Dalam Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah, lelaki tangan kanan Khadijah.
Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang paman saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (Paman Khadijah) untuk
meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu
Baginda menikah Dengan Mas kawin kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham pada saat beliua menikahi wanita Pertamanya atau beginda melepas masa lajangnya

Pada saat terjadi Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah, hingga pembangunan semula Kaabah dilakukan oleh pemimpin pemimpin dan penduduk Makkah.
Rasulullah Syaiddina MUHAMMAD SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertikaian berbeda pendapat untuk perletakan
batu tersebut. Kejadian Tersebut Saat Beliau Berumur 35 tahun

Pada usia 40 tahun beliau Menerima wahyu pertama kali di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman dan tidak ada nabi di masa masa mendatang sampai Dunia ini Lenyap, Apa bila ada yang mengaku nabi/ rosul sudah di pastikan itu nabi PALSU.

Pada Saat Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq. Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M. Usia Beliau berkisar 60 tahun.

Rasulullah MUHAMMAD SAW wafat di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi. Pada Usia 63 tahun

Nama Istri RASULULLAH MUHAMMAD SAW


1. Khadijah Binti Khuwailid.
2. Saudah Binti Zam'ah.
3. Aisyah Binti Abu Bakar (Putri dari Saidina Abu Bakar).
4. Hafsah binti ' Umar (Putri Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
5. Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
6. Hindun Binti Umaiyah (di Anugrahi gelar Ummi Salamah).
7. Zainab Binti Jahsy.
8. Maimunah Binti Harith.
9. Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
10. Zainab Binti Khuzaimah (di Anugrahi gelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

Putra / Putri RASULULLAH MUHAMMAD SAW


1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra '

Sabda Rasulullah SAW:

"Siapa pun yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan siapa saja yang mencintai aku niscaya dia bersama-samaku di dalam syurga kelak nanti

" (Riwayat Al-Sajary dari Anas )

ﻢﻬﻠﻟﺍ ﻰﻠﻋ ﻰﻠﺻ ﺎﻧﺪﻴﺳ ﺪﻤﺤﻣ ﻰﻠﻋﻭ ﻪﻟﺁ ﻪﺑﺎﺤﺻﺍﻭ ﻢﻠﺳﻭ

Nabi Muhammad SAW - Pemimpin Jagat Raya Yang Tak Rapuh oleh waktu

CIRI_CIRI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH.

( di kumpulkan dari berbagai sumber)

Sungguh indah dan Mulianya Ciri secara fisik Baginda Rosullah Syaiddina MUHAMMAD SAW sehingg seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bertatap paras dengan Baginda lantas melafalkan Islam dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda.

Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:

Saya belum pernah melihat lelaki yang Ganteng, Seganteng Rasulullah saw sebelumnya ^Di bilang ganteng tapi ada cantiknya di bilang cantik tapi Ganteng ^ susah di gambarkan dengan kata2
Aku melihat cahaya yang bersinar dari lidah beliau.

Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit cahayanya begitu indah dari matahari terbit (pokonya indah pakai banget.)
Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan Saat Bulan Purnama, Sinar Bulan Purnama Bahkan Bukan Bandinganys
Rasulullah umpama matahari yang bersinar sejukmenyejukan menyinari
Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.

Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama yang Membawa kedamaian dan ketentraman hati begitu sejukmenyejukan.
Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona tiada banding sungguh tidak dapat di gambarkan dengan kata kata karena luarbiasanya

Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat pokonya susah di tulis dengan  kata2
Wajahnya seperti bulan purnama tapi lebih indah

Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya. Tertata dengan sempuran, sekali lagi susah di lukiskan dengan untaian kata.

Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.

Hidungnya mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.

Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
Struktur Gigi dan Tulang rahang beliau kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.

Ucapan Beliau Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya putih bersih memancarkan sinar.

Janggutnya penuh dan tebal menawan.

Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik sempurna banget
Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah sejukmenyejukan mata memandang.

Kepalanya besar tapi sangat sempurna keseimbangan bentuknya.

Rambutnya sedikit ikal. tebal terkadang menyentuh pangkal telinga dan terkadang mencecah bahu tapi disisir rapi.

Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusar.

Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa. - Seimbang antara kedua bahunya.

Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dengan cantik bak kesatria  kata2 di atas tak akan bisa menggambarkan keluarbiasaan ROSULLAH MUHAMMAD SAW secara fisik.

Semoga kita bisa bertemu beliau.. dalam mimpi atau keadaan apapun..
Aamiin.. Aamiin.. Aamiin.. dan jangan lupa kita membagi ilmu walau sedikit untuk anak cucu kita, bahkan untuk siapa aja dengan menceritakan kemulian ROSULLAH MUHAMMAD SAW dan janganlah bosan.